perjantai 14. toukokuuta 2010

Timo Soini kymmenen vuotta sitten

Timo Soini on kiinnostava mies. Kun vähän rapsuttelee aikaa ennen Soini-ilmiötä, löytää kaikenlaista: http://www.mtv3.fi/uutiset/arkisto.shtml/arkistot/kotimaa/2000/12/39154

Huomioita:

- Soini on 2000-luvun alussa avoimesti halunnut perustaa samanlaisen OIKEISTOpuolueen kuin Haider ja Hagen. Kiinnostavat vertailukohdat; oikeistojohtajina vähän erilaisia (Hagen ei esimerkiksi tietääkseni syyllistynyt missään vaiheessa samanlaiseen natsisympatisointiin kuin Haider), mutta kummatkin nimenomaan liberaalista kansallismielisestä traditiosta ponnistaneita, selvästi oikeistolaisia hahmoja. Nykyäänhän Persut tykkäävät, samoin äänenpainoin kuin Vihreät, määritellä itsensä ei-oikeistolaiseksi-eikä-vasemmistolaiseksi puolueeksi ja karttavat kaikenlaista liberalismia, mutta kymmenen vuotta sitten Soini ilmaisi olevansa selvästi oikeistolainen, vieläpä verraten itseään liberaaleista lähtökohdista ponnistaneisiin kansallismielisiin.

- Soini kammoaa nykyisin etenkin äärioikeistoleimaa - vaikka kaikenlaisten hämärämpien voimien kanssa heilastellaankin ja niitä suvaitaan ehdokkaita, ajoittain Soini näkee tarpeeksi rituaalisesti puhdistautua tartunnasta. Tuolloin kuitenkin Soini tunnusti idoliensa olevan äärioikeistolaisia ja ulkomaalaisvastaisia, mutta näki että näiden suosio ei johtunut tästä vaan tarkemmin määrittelemättömästä "kansan kielen" puhumisesta. Kansan kielen puhuminenhan on Timon bravuuri - maisteristyönsä populismista tehnyt mies onkin sitä varmasti paljon harjoitellut, puhuen lopulta kansanomaisempaa kansankieltä kuin mikään rivo kansansubjekti itse, niin kansamaista että siihen harvat kykenevät.

- Soini myös - varsin hassusti nykyvinkkelistä ajateltuna - ilmoittaa että hän näkee persut vain aihiona uudelle puolueelle, jonka nimeksi tuolloin kaavailtiin edistyspuoluetta, ja lupaa erota puoluejohdosta jos tämä ei toteudu. Hän näki myös kymmenen prosentin kannatuksen mahdollisena - jos löytyy "profeetallinen" kansanjohtaja. Ei nyt takerruta paikkaansa pitämättömään lupaukseen vaan mietitään minkälaisena Soini näkee tässä itsensä - ei sinä profeetallisena kansanjohtajana vaan taustapiruna tämän takana, puppet masterina joka tekee likaisen työn sillä välin kun kansanjohtaja johtaa kansaa. Soini on sittemmin joutunut ottamaan tämän profeetallisen kansanjohtajan roolin itse ja onnistunutkin siinä aika hyvin - tuota kymmentä prosenttia onkin hiottu. Harmittaakohan Soinia toisen profeetallisen kansanjohtajan löytymättömyys? Tony olisi voinut olla sellainen mutta osoittikin sitten olevansa väärä profeetta.

Kiinnostava mies, se Soini. Hyvin kiinnostava.

2 kommenttia:

  1. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin Hagen ja hänen edistyspuolueensa ei ole millään tavalla kansallismielinen. He suhtautuvat hyvinkin ... nuivasti kansallismielisiin puolueisiin. Ainoa, mikä yhdistää eurooppalaisia nationalistipuolueita ja Norjan edistyspuoluetta on suhtautuminen islamiin.

    VastaaPoista
  2. Hmm, kiinnostavaa. Itse olen olettanut että Edistyspuolue on ollut ainakin jollain tavalla nationalistinen, ottaen huomioon islamin- ja maahanmuutonvastaisen retoriikan. Varmaan "oikeistopopulistinen" sitten parempi sana tähän - käyttelen kansallismielistä ehkä vähän turhankin herkästi synonyyminä sen kanssa...

    VastaaPoista