lauantai 8. toukokuuta 2010

Anarkistiarmeija

Muistaakseni Yrjö Kallinen, tuo 40-luvulla puolustusministerinäkin ollut pasifisti, esitti jossain vaiheessa elämäänsä että Suomi luopuisi armeijasta kokonaan. Armeija oltaisiin korvattu jonkinlaisella organisoidulla kansalaistottelemattomuuskoulutuksella; hyökkääjä voisi kyllä kävellä maahan muttei saisi täällä sitten mitään aikaan.

Kallisen ideaalit eivät tietysti tänä päivänä ole enää kovin suuressa huudossa; ankaralla taistolaisuuden huutamisella koko rauhanliikkeen ideaali ollaan jotenkin onnistuttu kytkemään elimellisesti ryssän kätyröintiin, epämiehekkyyteen sun muuhun sellaiseen. Kansalaistottelemattomuuskoulutusta voisi sen sijaan kytkeä nykyiseen armeijasysteemiin enemmän. Erillisiä rauhankomppanioita varuskuntiin joissa opetetaan väkivallatonta vastarintaa! Ja tietysti väkivallattoman vastarinnan koulutusta myös varusmiehille... "Lakko! Lakko! Miekkarrrrri! Miekkarrrrrriiii!"

Myös urbaanisisseilyn voisi kytkeä samalla aktivistiarmeijaan. Itselläni vähän jotain tämänsuuntaista itse asiassa sissikomppaniassa olikin - jos vain olisi jaksanut sieltä jotain oppiakin... Molotovin rakentelua, barrikaadien pystytystä, ulkomaisen median hyväksikäyttämistä, kamerakännyköintiä Youtubeen, organisoitua marttyyrikuolemaa miehittäjäpoliisin pamppuihin juuri sopivalla hetkellä, propagandistisen nettisivun väsäämistä jne... Ja tietysti luonnonresurssien hyödyntämistä kaupunkiolosuhteissa, ts. dyykkaamista ja squattaamista. Harmi etteivät anarkistit tule armeijaan, nehän voisi pistää suoraan aliupseerikouluun.

Jos nyt vähemmän utopistisiin visioihin mennään niin teoriassa kannatan asevelvollisuudesta luopumista. Arveluttaa vaan että armeija jäisi kaikenlaisten sotahullujen, ryssävihaajien yms. leikkikerhoksi - tällä ei olisi kovinkaan myönteisiä vaikutuksia demokratiaan tai turvallisuuteen (vai luuleeko joku että 40-luvun sotien syttymiseen ei vaikuttanut myös armeijan oikeistotendenssi, johon ajan hengen mukaisesti kuului kaikenmoisten heimosoturien ja muiden hyysäys?) ja tämä onkin se syy miksi käytännössä en rupeaisi sitä ihan heti ajamaan. Ehkä juuri tästä kumpusi Jukka Väisäsen postaus kasvisruoka-armeijasta - kommenteista voi huomata miten tyypit joiden mielestä Suomen sotilaan pitää olla armoton tappokone joka kestää mitä tahansa kauhistuvat ihan täysin siitä että, herramunjee, ei saa päivittäistä liha-annosta. Väisänenhän kirjoittaa että armeijasta tulisi "houkutteleva" - mutta näkökantana lienee se että kasvisruoka-armeija olisi houkutteleva juuri oikeanlaisille ihmisille (ja epähoukutteleva toisenlaisille...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti