perjantai 23. huhtikuuta 2010

Ydinvoima

Minun on vähän vaikea muodostaa omaa kantaani ydinvoimaan.

Ennen olin fanaattinen, "rakennetaan niin paljon kuin pystyy"-tyylinen ydinvoiman kannattaja. Tämä siis oli yksi niistä jutuista jotka pysyivät vaikka muut aatteet muuttuivat ympärillä; syynä yksinkertaisesti oli se, että koin kannattajapuolen argumentaation paremmaksi kuin vastustajapuolen. Vastustajapuolen argumentaatio, ainakin ennen tätä päivää, näyttäytyi fanaattisena pelotteluna sienipilven kanssa räjähtävistä Tsernobyleistä ja ydinjätteestä, jota tungetaan joka kellariin ja joka käyttäytyy muutenkin, no, kuin ydinjäte Simpsoneissa. Kannattajapuoli taas tuntui puhuvan oikeista asioista - ilmansaasteiden vähentämisestä ja elintason parantamisesta halvalla energialla.

Siihen, että nykyisin mielipiteeni ovat ainakin siirtyneet vastaisempaan suuntaan, joskaan en kyllä vielä laske itseäni ydinvoiman vastaiseksi, on vaikuttanut se, että niin monet ydinvoimaa kannattavat tahot ovat muuten väärässä. Ei mikään maailman paras syy ajatella jotain mutta ihan inhimillinen. Vastustajapuolenkin argumentit ovat tuntuneet parantuvan - on siirrytty taloudellisempiin laskelmiin. Eivät nekään aina ihan hyviä ole. Joskus ihmiset tuntuvat väittävän yhtä aikaa että ydinvoimaa ei pidä rakentaa koska se on niin kallista (esim. Olkiluodon kustannukset) ja että ydinvoimaa ei pidä rakentaa koska se on liian halpa ja lisää kulutusta.

Joka tapauksessa, jos ydinvoimaa rakennetaan lisää, se pitää sitoa parempiin ilmastolakeihin ja uusiutuvan energian käytön ja tutkimuksen lisäämiseen (eikä tähän riitä nyt hyväksytty, jo EU:n säädöstenkin vaatima risupaketti). Sinänsä minulle ei kulutuksen vähentäminen ole edelleenkään itsetarkoitus vaan kulutuksen sivutuotteiden kuten ilmansaasteiden. Jos meillä olisi keino saada halpaa energiaa ilman että ympäristörasitus (sekä energiantuotannon että lisääntyvän teollisuustuotannon aiheuttama) kasvaa niin totta kai meidän tulisi se ottaa. Ydinvoiman kannattajat osaavat esittää energiansa tällaisena runsaudensarvena. Saisivat vaan antaa sen kuvan että oikeasti haluavatkin sitä ympäristön pelastusta yhtä palavasti mitä sanovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti