maanantai 12. huhtikuuta 2010

Huoneentaulu

Vasemmiston kriisistä puhuttaessa kaikilla keskustelijoilla pitäisi olla tämä huoneentauluna:

"Suomen luonnonsuojeluliitto on arvioinut, että mikäli luonnonvarojen kulutus olisi globaalisti kestävällä tasolla ja jaettaisiin tasan eri maiden välillä, Suomen kaltaisten maiden kulutuksen tulisi pudota alle kymmenesosaan nykyisestä."

Lähde: Megafoni.

Luonnonvarojen kulutus ei ole sama juttu kuin BKT, mutta en ole löytänyt netistä mitään kulutusmittaria joten; arvatkaas minkä maan BKT on tällä hetkellä kymmenesosa Suomen BKT:stä (henkeä kohden)?



"Tehdään Suomesta Mongolia" ei ole kovinkaan vahva pohja massaliikkeelle. Globaalisti oikeudenmukaisen, kestävän pohjan voi tietysti silti ottaa oman tavoittelun kohteeksi, mutta jos haluaa muualle kuin marginaaliin, pitää voida perustella, miten tästä kulutuksen laskusta olisi konkreettisesti hyötyä potentiaalisille kannattajille.

2 kommenttia:

  1. Täällä päin maailmaa toimivan vasemmiston eräs suurin ongelma on juuri se, että (kärjistetysti sanottuna) köyhätkin kuuluvat ihmiskunnan aristokratiaan.
    -miika

    VastaaPoista
  2. Juuri näin. Ja sellaiselle joka on (länsimaalaisittain) köyhä tulee olemaan erittäin vaikea sanoa että hänen pitäisi köyhtyä vielä lisää kuin keskiluokkaiselle jolle köyhyys on abstrakti, kokematon asia - tai assosioituu nuoruus- ja opiskelijavuosiin, viinaan, lauluun ja vapaaseen rakkauteen.

    VastaaPoista