maanantai 26. huhtikuuta 2010

Kateellisuus

Kateellisuus on kova voima politiikassa. Gordon Gekko sanoi että Greed is Good, inspiroiden tuhansia jo 25-vuotiaana liituraitapukua päivittäin käyttäviä janttereita, mutta politiikassa envy is good. Kateellisuus inspiroi ihmisiä - tolla on massii, mulla ei oo, mullekin massii!

Vasemmistokateellisuus tiedetään ja tunnen sitä toki itsekin, mutta oikeistokateellisuus on vähemmän havainnoitu ilmiö. Oikeistokateellisuus kohdistuu lähinnä ammattiliittoihin. Sen peruslause on "Joku vitun paperikonetollo ei ole käynyt kouluja kun taas minä olen. Silti se saa paljon enemmän rahaa kuin minä. Liittojen vika, liitot alas!" Tietysti tässä herää useita kysymyksiä, alkaen nyt tietysti siitä että kyllä se paperikonetollokin koulutettu on, mutta ehkä tärkein on se, miksi tässä halutaan repiä liitot alas eikä rakentaa omia liittoja että itsekin saisi parempaa palkkaa. Kaikilla aloilla tämä ei tietysti toimi niin hyvin, vaikka pienyrittäjien keskuudessa - mutta siksi olisikin tärkeää tukea liittotoimintaa myös prekaarimman työvoiman keskuudessa, ts. joustavampia liittorakenteita, yhtenäisyyttä ammattikuntien yli, niin edelleen.

En tiedä pitääkö paikkansa, mutta kutina olisi että sellaiset puolueet jotka parhaiten hyödyntävät oikeistokateutta ovat persut ja vihreät. Persut eivät ihan täysillä voi mukaan mennä - haluavathan he olla työläisen puolue eikä tämä oikein ay-kriittiseltä puolueelta onnistuisi. (Nyttenkin Soini Plokissaan vetosi ay-demareihin että löytäisivät oikean paikkansa lihaasyövien heteromiesten perussuomalaisesta puolueesta - kutina on että tällainenkin identiteettipolitiikka riittää vain niin ja niin pitkälle.) Vihreät sen sijaan osaavat tehdä sen hienovaraisesti. AY:ta on hyvä kritisoida vaikka ydinvoimaloiden ja savupiippujen kannattamisesta - ja samalla keräillä niiden ääniä joilla on sellainen kutina että liitot ovat muutenkin huonompi juttu.

AY-kentälle on tärkeää päästä eroon siitä käsityksestä että AY puolustaa vain muutaman hyväpalkkaisen duunarin etuja - ja nimenomaan duunarin, erotuksena vaikka akateemisesta työläisestä. Lähteehän osa AY-vastaista populismia jo siitäkin että akateeminen ihminen muistaa kuinka duunari veti, kuvaannollisesti tai for real, kuonoon koulunpihalla - ja muodostaa tämän pohjalta myöhemmin käsityksen että eihän tuollaisten turjakkeiden mitään pitäisi ansaita...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti