tiistai 20. huhtikuuta 2010

Vasemmistolainen tulivuoripolitiikka

Eyjafjallaflökull on ollut uutisotsikoissa jo sellasen viikon ajan. Lentoliikenne on sekaisin ja yhtäkkiä kaikki ovat heränneet siihen karuun faktaan että ihmiskunnan kehityksestä huolimatta yksi pieni tulivuori voi pistää kaiken ihan sekaisin. Ja Katla uhkaa jo omalla purkautumisellaan joka pistäisi kaiken vielä enemmän ihan sekaisin.

Vaikeuttavana asiana on se, ettemme voi oikein estää tulivuorenpurkauksia tai vastaavaa, voimme vain reagoida niihin. Toisaalta, miten voimme reagoida? Pistää miettimään, että tarvitseeko vasemmisto tulivuoripolitiikkaa. Tai ennemminkin; vasemmistolla pitäisi olla parempi odottamattomiin asioihin suhtautumis-politiikka. Eyjafjallaflökull on ollut aikamoinen musta joutsen-tapahtuma; kuka olisi vielä muutama kuukausi sitten arvannut että jollakin Islannissa sijaitsevalla tulivuorella olisi isoja vaikutuksia muun Euroopan asioihin? Toisaalta, pitäisi kyllä tietää että luonto osaa vielä vetää ihmiskuntaa pataan silloin kun ihmiskunta ei katso. Onhan meillä ilmastonmuutokset, öljykriisit, kaikki - ja niistäkin on valitettavasti jo nähty että kangistuneen perinteisen vasemmiston reagointi on ollut varsin laahaavaa.

Ehkä vasemmiston tulivuoripolitiikka voisi olla parempaa suunnittelua vastaavanlaisten tapahtumien varalle. Ja sen pohtiminen, mitä vastaavanlaista voi tapahtua tulevaisuudessa. Ei pelkästään luonnon vaan myös ihmiskunnan tai maapallon ulkopuolisten tapahtumien valossa. Minkälaista on vasemmiston avaruusolentopolitiikka? Miten suhtauduttaisiin johonkin Independence Day-tyyppiseen? Vaikkei uskoisi avaruusolentoihin (ainakaan sellaisiin jotka ovat lähitulevaisuudessa suorittamassa invaasiota) tällaisen pohtiminen toimii hyvänä henkisenä harjoituksena. Tähän tietysti vaaditaan ennakkoluulotonta suhtautumista yhteiskunnallisiin teorioihin ja dogmeista irrottautumista. Marxin mielipiteet tulivuorista ovat valitettavasti historian hämärän peitossa. Ainakin lähtökohta voisi olla se, miten tulivuorten ja muiden aiheuttamat vahingot minimoimaan nimenomaan suurimmalle osalle kansaa tai niiden positiivisia puolia (ilmansaasteiden väheneminen jne...) hyödynnetään - ja miten todennäköistä on että valtaapitävät näin tekevät...

Lopuksi vielä: Lentokoneiden maassa pitäminen voikin nostaa lämpötiloja (ei pitäisi linkata Daily Failiin, en nyt löytänyt parempaakaan)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti