perjantai 11. kesäkuuta 2010

Nalle ja köyhyys

Nalle Wahlroosin köyhyyslausunto on herättänyt viime aikoina kohua vähän joka puolella. Kuten Michael Halila mainitseekin, lausunto ei ole ihan niin paha kuin miltä se näyttää; ainakin itse tulkitsen sen englanninkielisen maailman poliittista retoriikkaa tuntien juuri niin, että Nalle sanoo että köyhyyttä ja rikkinäisiä perheitä tukevia rakenteita ei pidä tukea, ei niin että Nallen mielestä köyhille nyt ei vaan kerta kaikkiaan saa antaa rahaa. Siis, toisin sanoen, Nalle uskoo että nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä edistää köyhien säilymistä köyhänä, ei sitä että he nousisivat köyhyydestä.

Tietysti on vähän eri asia tekeekö se niin. Ajattelutavassa, josta tämä lausunto usein kumpuaa, köyhät lähinnä makoilevat uuninpalkolla ja nostavat valtion rahaa eivätkä pyrikään mitään työtä tekemään. Tai sitten - rikkinäisiin perheisiin liittyen - että ihmiset rikkovat perheensä ihan vaan saadakseen yksinhuoltajavanhemmille kuuluvia tukia. Onhan näitäkin varmaan, mutta ei ole kovin helppoa sanoa kuinka paljon. Kannattaa pitää kuitenkin mielessä, että harvemmin köyhät ovat köyhiä vain rikkaille vittuillakseen ja vasiten näiden verorahoja syödäkseen.

Nallen lausunto on hassu muuten siltäkin kantilta, että aikaisemmin Nalle oli heittänyt ilmoille ajatuksen tonnin perustulosta puhtaana käteen kuussa - demarien ja ay-väen mielestähän juuri tällainen olisi omiaan työhalukkuuden estäjänä, ei nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä jossa on sentään edes jotain yritystä siihen että työttömiä patistellaan töihin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti