Vasemmistoliiton kannatuksesta puhuttaessa kannattaa muistaa että ellei jotain repäisevää tapahdu niin kannatuksen luonnollinen suunta tulee olemaan laskeva vielä parin vaalikauden ajan. Laskusuunnan luonnollisuus johtuu ihan luonnollisista syistä; kannattajapohja on edelleen voittopuolisesti vanhaa ja tulee pikkuhiljaa poistumaan äänestäjien kirjoista. Toinen juttuhan on vihreillä, joiden kannatuksen luonnollinen suunta on nouseva, ihan siitä syystä että kannattajapohja on voittopuolisesti nuorta.
Oikeastaan jo sekin että kannatus ei laske niin paljon kuin se voisi laskea kertoo menestyksestä jossain; Vasemmistoliitto on alkanut rakentaa nuorten keskuuteen uutta kannatuspohjaa. Vasemmistoliiton sukupolvet-artikkelissa (Kontula, 2010) on aika hyvin listattu, no, vasemmistoliiton sukupolvet, joten ei niistä enempää, mutta tällä hetkellä vasemmistoliiton kannatus on selvästi normaalia korkeammalla vanhojen ja nuorten keskuudessa, eikä syytäkään tarvitse kauaa hakea; keskipolvi on elänyt nimenomaan sitä NL:n romahtamisen, 90-luvun uuden kansallismielisyyden sun muun aaltoa, jossa Vasemmistoliitto on pyrkimyksistään huolimatta leimaantunut nimenomaan Neuvostoliittoon ja kapitalistinen järjestelmäkin vaikuttanut toimivan toivotulla tavalla.
Itsehän tosiaan huomaan olevani nuorta polvea esimerkiksi siinä, että rituaalinomaiset Neuvostoliiton tuomitsemiset osana nykyvasemmistotoimintaa vaikuttavat turhahkoilta; kärjistyksenä voisi sanoa että historiallinen valtiohan se on, miksemme saman tien lähtisi puhumaan siitä miten toimimaton systeemi Itävalta-Unkari oli? Tietysti tämä liittyy siihen että olettaisi ihmisten olevan sen verran hyväntahtoisia että tunnustaisivat miten vähän nykyisten nuorten juuri minkään osan ajatuksilla tai tekosilla on tekemistä Neuvostoliiton kanssa, mutta lienee turha toivo.
Toisin sanoen, jos vasemmistoliiton kannatuspohja pysyy suhteellisen stabiilina, se jatkaa ensin laskuaan jonkin aikaa ja sitten kääntyy uuteen nousuun. Tietysti se ei välttämättä pysy stabiilina. Jos nuoren polven sisäisiä riitoja paisutellaan ja niistä tehdään uuden enemmistö vs. vähemmistö-jaon aineksia niin voikin käydä joko niin että yksi osa lähtee demareihin tai toinen osa lähtee perustamaan uutta puoluetta (voisi olla "lähtee SKP:hon", mutta ei oikein näytä todennäköiseltä tällä hetkellä)...
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti